Wijnbouw in België breekt alweer records

Hoewel het weer in 2023 menig wijnbouwer kopzorgen baarde, heeft het toch een uitstekende oogst opgeleverd. De recordopbrengst van het jaar ervoor werd zelfs verbroken; in 2023 werd ruim 3,4 miljoen liter wijn geproduceerd, zowat 13 procent meer dan in topjaar 2022. Dat komt bovendien omdat er alweer 31 geregistreerde wijnbouwers bijgekomen zijn, wat het totaal op 290 brengt, en omdat het totale areaal aan wijngaarden toegenomen is van 801 ha in 2022 tot 890 ha dit jaar.

Dat zijn de belangrijkste cijfers die de wijnbouw-experts van de FOD Economie naar jaarlijkse gewoonte hebben bekendgemaakt en die je via deze link kunt terugvinden. Deze cijfers komen ook overeen met wat we bij onze leden hebben opgevangen over de oogst van 2023, alhoewel we van sommigen onder hen toch minder optimistische schattingen hadden doorgekregen. De weersomstandigheden in 2023 – met vooral veel regen in juli – verklaren bovendien de aanzienlijke toename van de productie van mousserende wijn en de beperkte hoeveelheid rode wijn die op basis van deze oogst wordt gemaakt.

Dat de areaaluitbreiding vooral plaatsvindt bij de bestaande wijnbouwers symboliseert volgens ons de professionalisering van onze sector. Onder andere door de cursussen en bijeenkomsten die de vzw Belgische Wijnbouwers organiseert, neemt de ervaring en de expertise bij de leden stelselmatig toe, waardoor ze de stap durven zetten om hun domein uit te breiden.

 

Inschrijving Nieuwsbrief

Belgische Wijnbouwers vzw © 2024. Alle Rechten Voorbehouden | Privacybeleid