Telers, verbonden door passie! 

een korte voorstelling

Wie zijn we

De wijnbouw die in België tijdens de Middeleeuwen floreerde en verdween in de 16de eeuw, werd sinds 1960 nieuw leven ingeblazen. Aan beiden zijden van de landsgrens zijn wijnbouwers gepassioneerd actief, mede aangemoedigd door de gunstige klimatologische evolutie.

De Belgische wijnbouw is de laatste 10 jaar vervijfvoudigd. Van 72 ha in 2006 tot 383 ha in 2018.Er werd in 2018 bijna 2 miljoen liter wijn geproduceerd door 140 wijnbouwers.

Er zijn in de sector twee belangenorganisaties actief.  Aan Vlaamse zijde werd in 2009 de VZW Belgische wijnbouwers opgericht met op heden meer dan 100 leden terwijl aan Waalse zijde in 2012 de Association des Vignerons de Wallonie ontstond. Voor promotie-activiteiten rond Belgische wijn, zeker in het buitenland, slaan beide organisaties geregeld de handen in elkaar onder de vlag Wines of Belgium, met een eigen website en een specifiek, heel herkenbaar logo.

De voorzitters van beide organisaties vertegenwoordigen ons land in de Europese Confederatie van onafhankelijke wijnbouwers (CEVI). Gezien onze nationale en regionale wetgeving grotendeels gestuurd wordt vanuit Europa is het van groot belang onmiddellijk aan de bron het beleid te kunnen sturen en beïnvloeden.

Onze VZW Belgische Wijnbouwers telt op heden meer dan 100 leden en vertegenwoordigt 85 % van de Belgische wijnbouwers. Naast het organiseren van opleidingen en het verlenen van bijstand aan onze leden, verdedigen we de belangen van onze jonge sector. We zijn de gesprekspartner voor de diverse overheden, zetelen mee in de erkenningscommissie wijn en promoten via diverse kanalen en initiatieven onze Belgische wijn.

De investeringen, het professionalisme, de passie en gedrevenheid van onze wijnbouwers maakt dat België steeds prominenter aanwezig is in de wijnwereld.

Met deze website willen we u informeren omtrent de wijnbouw in België en kennis laten maken met de diverse wijnbouwers.Ik nodig u allen uit om de wijngaarden in Vlaanderen en Wallonië te ontdekken en onze boeiende en kwalitatieve Belgische wijnen te degusteren.

Lodewijk WAES, Voorzitter van de VZW Belgische Wijnbouwers – Wines of Belgium

 

Belgische Wijnbouwers vzw

Maatschappelijke zetel: Hondelee 44, 9052 Zwijnaarde
Ondernemersnummer: BE 0821.301.077

Lodewijk Waes, voorzitter Belgische Wijnbouwers vzw Wines of Belgium
verbonden door passie

Onze wijnbouwers

ontdek ze allemaal

Inschrijving Nieuwsbrief

Belgische Wijnbouwers vzw © 2024. Alle Rechten Voorbehouden | Privacybeleid