Vereenvoudigde aanvraagprocedure BOB/BGA voor wijn

Goed nieuws: dankzij onze bemiddeling is de procedure voor het aanvragen van een BGA- of BOB-erkenning vanaf dit jaar aanzienlijk vereenvoudigd.

 

Wat verandert er?

Wijnbouwers die in minstens twee van de afgelopen drie jaren erkenningen kregen voor álle wijnen waarvoor ze een aanvraag indienden, hebben voortaan de status van ‘bevestigde wijnbouwer’, wat betekent dat ze gebruik kunnen maken van een vlottere erkenningsprocedure. Zolang hun wijnen blijven voldoen aan alle voorwaarden, worden deze erkend, zónder staalname door de FOD Economie en zónder proefsessie van de erkenningscommissie.

Zo worden wijnbouwers die jaar na jaar bewijzen kwaliteitsvolle wijnen te produceren beloond en administratief ontlast. Om de kwaliteit te waarborgen, worden er steekproefcontroles uitgevoerd.

 

Procedure voor een ‘bevestigde wijnbouwer’

Bevestigde wijnbouwers worden jaarlijks in januari persoonlijk geïnformeerd over hun status. De erkenningsprocedure is dan eenvoudig:

  • Ze dienen hun erkenningsaanvraag in bij het Agentschap Landbouw en Zeevisserij. Bij de aanvraag voegen ze de resultaten van de chemische analyse uitgevoerd door een geaccrediteerd laboratorium naar keuze.
  • Als de aanvraag correct werd ingediend en uit de documenten blijkt dat de ingezonden wijnen voldoen aan de Europese regelgeving en de voorwaarden van het productdossier in kwestie, ontvangen ze hun erkenning.

Op basis van een risicoanalyse, opgesteld door de FOD Economie in samenwerking met het Agentschap Landbouw en Zeevisserij, kunnen bevestigde wijnbouwers worden geselecteerd voor een controle (staalname en proefsessie). Elk wijndomein wordt minstens om de vier jaar geselecteerd. Er wordt naar gestreefd om dan minimaal één wijn per categorie (rood, wit, rosé, mousserende wijn) te controleren.

Als alle gecontroleerde wijnen worden erkend, behoudt de wijnbouwer zijn status van bevestigde wijnbouwer. Blijkt uit de staalname dat minstens één wijn niet voldoet aan de Europese regelgeving of wordt tijdens de proefsessie minstens één wijn niet erkend, dan verliest de wijnbouwer zijn status en wordt hij beschouwd als een ‘nieuwe wijnbouwer’.

Voor bevestigde wijnbouwers is de erkenningsprocedure kosteloos, behalve bij een steekproefcontrole.

 

Procedure voor een ‘nieuwe wijnbouwer’

Wijnbouwers die (nog) niet de status hebben van bevestigde wijnbouwer zijn ‘nieuwe wijnbouwers’. Voor hen verloopt de erkenning van een wijn als BOB of BGA nog altijd als volgt:

  • indiening erkenningsaanvraag bij het Agentschap Landbouw en Zeevisserij;
  • staalname door de FOD Economie;
  • chemische analyse door een geaccrediteerd laboratorium, geselecteerd door het Agentschap Landbouw en Zeevisserij;
  • proefsessie (als de chemische analyse werd goedgekeurd);
  • erkenningsbeoordeling (goedkeuring of weigering).

 

Hoe profiteren van de vereenvoudigde procedure?

 Elk jaar telt. Om zo snel mogelijk in aanmerking te komen voor de vereenvoudigde procedure, dien je best dit jaar nog wijnen in voor erkenning. Gebruik daarvoor het aanvraagformulier beschikbaar op de website van het Agentschap voor Landbouw en Zeevisserij (via deze link).

De eerstvolgende proefsessie vindt plaats op 22 april 2025. De deadline voor het indienen van de aanvraag is 25 maart 2025.

Bevestigde wijnbouwers werden intussen gecontacteerd door het secretariaat van de erkenningscommissie.

 

Drempel verlaagd!

Nadat we recent al verschillende productdossiers hebben geactualiseerd, zetten we met de procedure voor bevestigde wijnbouwers een belangrijke stap in de administratieve vereenvoudiging van de erkenningsaanvraag, waardoor de drempel om je wijnen als BGA of BOB te laten erkennen verder wordt verlaagd.

Bovendien is de vereenvoudigde procedure bijzonder interessant voor wijnbouwers die gebruik willen maken van het label ‘100% Belgische wijn’ of van de nieuwe merknaam voor mousserende wijnen, die binnenkort wordt gelanceerd. Beide labels zijn immers exclusief voorbehouden aan appellatiewijnen.

 

Meer weten?

De details van de procedures voor nieuwe en bevestigde wijnbouwers, de datums van de andere proefsessies voor 2025 en de deadlines voor het indienen van erkenningsaanvragen vind je op de website van het Agentschap Landbouw en Zeevisserij (via deze link).

Inschrijving Nieuwsbrief

Belgische Wijnbouwers vzw © 2025. Alle Rechten Voorbehouden | Privacybeleid