Wijngaard Altinus

Contactpersoon: VZW Wijngaard Altinus
Adres: Vuilewaasstraat 78, 8980 Beselare
BTW: BE0695388842
GSM:+32 484 29 94 05
Oppervlakte wijngaarden: 1/2 ha
Wijnbouwgebied:
Erkenning: geen

In april 2018 werd gestart met de aanleg van Wijngaard Altinus. Met 8 stichtende leden werd gekozen voor de organisatievorm van een VZW
De vereniging heeft als doel de wijncultuur in Zuid-West Vlaanderen te promoten. Hiertoe baat ze zelf een wijngaard uit en worden activiteiten ontwikkeld om kwaliteitsvolle wijn te maken. Om dit doel te realiseren kan de vereniging diverse acties ondernemen zoals bijvoorbeeld:

•  het aankopen van materiaal en benodigdheden in functie van wijnbouw en wijnmaken;
•  het geven van vorming over wijnbouw en wijnmaken aan de eigen leden;
•  het verzorgen van educatieve projecten om de wijnbouw en het wijnmaken bij een zo ruim mogelijk publiek kenbaar te maken.

Om haar doel te realiseren mag de vereniging handelsdaden stellen, met inbegrip van bijkomstige commerciële en winstgevende handelsactiviteiten binnen de grenzen van wat wettelijk is toegelaten en voor zover de opbrengst van die activiteiten uitsluitend besteed wordt om het doel van de vereniging te realiseren.

Na een grondige bodemanalyse met een mestadvies voor 3 jaar werden de nodige meststoffen ingewerkt en het paal- en draadwerk geplaatst.
In een eerste fase werden zo’n 1000 wijnranken van het ziekteresistente ras Johanniter aangeplant. We proberen op deze wijze zoveel mogelijk sproeistoffen te vermijden en zo biologisch mogelijk te werken.

Tussen de rijen werd een ruime afstand van 210 cm gehouden. Ook in de rijen werd geopteerd voor een ruime plantafstand, 110 cm in plaats van 100 cm. Hierdoor is de zoninval maximaal en de doorluchting optimaal zodat de loofwand veel beter kan uitdrogen. Dit beperkt heel sterk het risico op ziektes.
Veel aandacht gaat ook naar het snoeien.
De wintersnoei gebeurt volgens de Guyot-systeem, waarbij het aantal knoppen op de vrachttak wordt bemerkt tot maximaal 8. Bij de zomersnoei wordt ervoor gezorgd dat de loofwand “transparant” blijft door het rechtop leiden van de scheuten, het verwijderen van zijscheuten en scheuten op de stam, het verwijderen van bladeren rond de trossen en trosdunning (maximaal 2 trossen per vrachttak).
Het onkruid in de plantenrij wordt mechanisch verwijderd. Er worden geen herbiciden gebruikt.
In april 2019 volgde een tweede aanplantfase waarbij er naast 150 extra Johanniterplanten nog 350 Solarisplanten werden aangeplant. Dit brengt het totale aantal wijnranken op de wijngaard op meer dan 1500.

Inschrijving Nieuwsbrief

Belgische Wijnbouwers vzw © 2024. Alle Rechten Voorbehouden | Privacybeleid