Piwi-experten op bezoek bij de Belgische wijnbouwers

Wat zijn piwi’s en waarom zijn ze belangrijk voor de Belgische wijnbouw? Welke wijnen kun je ermee maken? Wat weten we intussen over de piwi’s die al jaren worden gebruikt en wat zijn de meest veelbelovende nieuwe variëteiten?

Om antwoorden te vinden op deze vragen nodigden we op dinsdag 19 maart jongstleden onze leden en andere geïnteresseerden uit naar het Provinciehuis in Leuven om een uiteenzetting bij te wonen van drie professoren van het Staatliches Weinbauinstitut Freiburg over dit onderwerp.

De uiterst gedetailleerde en technisch zeer diepgaande lezing werd bijgewoond door circa vijfig wijnbouwers en andere betrokkenen, waaronder een delegatie experts van het Kenniscentrum Fruitteelt (PC Fruit). De Duitse professoren hielden een overtuigend pleidooi voor het gebruik van piwi’s, waarbij ook de beperkingen niet onbesproken bleven. Opmerkelijk: in Duitsland werden in het jaar 2022 slechts 205 ha piwi’s aangeplant en in Frankrijk slechts 500 ha. Souvignier Gris lijkt de sterkste stijger te zijn.

Zowat de helft van de aanwezigen aan de avondsessie had eerder op de dag ook al deelgenomen aan een heel interessante workshop met de Duitse professoren, waarbij de wijnen die ze hadden meegebracht werden geëvalueerd op zowel technische als degustatieve wijze. Dat leverde heel wat nieuwe inzichten én tips voor verbetering op.

Aan de reacties die we achteraf opvingen blijkt duidelijk dat de kennis over resistente druivenvariëteiten in België aanzienlijk is toegenomen…

 

 

Inschrijving Nieuwsbrief

Belgische Wijnbouwers vzw © 2024. Alle Rechten Voorbehouden | Privacybeleid