Minister Crevits oogst laatste wijndruiven en ondersteunt professionalisering Vlaamse wijnbouw

Vlaams minister van Landbouw en Voeding Hilde Crevits wil de wijnbouwsector in Vlaanderen professionaliseren. Het is voor het eerst dat dit gebeurt.

De minister zal 60.000 euro vrijmaken voor de Vzw Belgische Wijnbouwers. Vorig jaar werd er in Vlaanderen 750.000 liter wijn geproduceerd en het aantal wijnboeren groeit. Minister Crevits wil de Vlaamse wijnbouw daarom de volgende jaren meer op de kaart zetten. Dat maakte ze bekend terwijl ze de laatste wijndruiven mocht oogsten op het wijndomein Waes in Zwijnaarde.

De wijnbouw in ons land en in Vlaanderen kent de laatste jaren een forse groei. Er wordt meer wijn geproduceerd op een grotere oppervlakte en het aantal wijnboeren neemt toe. Uit prognoses blijkt dat de groei de komende jaren nog zal aanhouden. De klimaatverandering maakt dat meer druivenrassen in onze streek zullen gedijen. De Vzw Belgische Wijnbouwers vertegenwoordigt momenteel 85% van de Belgische wijnbouwers. Die vereniging werkt met vrijwilligers maar botst door de forse productiegroei tegen haar limieten. Er bestaat een duidelijke nood aan professionalisering op het vlak organisatie, opleiding en promotie.

Daarom zal Vlaams minister van Landbouw en Voeding Hilde Crevits via een projectsubsidie de wijnsector stimuleren om zich verder te ontwikkelen en te organiseren. De Vzw Belgische Wijnbouwers zal kunnen rekenen op een subsidie van 60.000 euro. Die steun zal dienen om de sector beter te omkaderen, de samenwerking tussen de wijnbouwers te stimuleren en de interactie in de ganse keten te versterken.

Het is de ambitie om via die samenwerking duidelijk stappen vooruit te zetten op vlak van de kwaliteit van onze Vlaamse wijnen. Onder meer dankzij de uitwisseling van kennis en good-practices. Daarnaast zal de wijnsector campagnes lanceren om de Vlaamse wijnen bekender te maken bij het brede publiek in binnen- en buitenland. Nog deze winter zal er samen met de wijnbouwsector een online symposium worden georganiseerd. In het programma van dat symposium zullen opportuniteiten en uitdagingen, kennisdelen en innovatie de rode draad vormen.

De samenwerking tussen de Belgische Wijnbouwers heeft verschillende voordelen. Een producentenorganisatie bijvoorbeeld opent meerdere deuren tot deelname aan Vlaamse demonstratieprojectsteun om duurzame praktijken en technieken in de bedrijven te integreren. Er liggen ook mogelijkheden op het vlak van Europese steunmaatregelen en samenwerkingsverbanden wat kansen biedt naar bredere bekendheid van de Vlaamse wijn.

Vlaams minister van Landbouw en Voeding Hilde Crevits: Kwaliteit, authenticiteit en nabijheid vormen samen een unieke combinatie voor onze wijnbouwers. We geloven er sterk in dat de Vlaamse wijnsector een mooie toekomst tegemoet gaat. Als onze wijnbouwers de volgende jaren verder de weg van de professionalisering en innovatie inslaan samen met onze gerenommeerde onderzoeksinstellingen, schuilt er in de wijnsector een groot potentieel om verder te groeien in harmonie met de toenemende vraag naar lokale producten. Samen willen we de lekkere Vlaamse wijn nog meer op de (wijn)kaart zetten.”

(Bron: hildecrevits.be)

De uitzending van KanaalZ hierover kunt u alvast hier herbekijken:

 

Hier vindt u bovendien een langer verslag van het bezoek van minister Crevits aan Wijndomein Waes om er de toekenning van de Vlaamse overheidssteun aan de wijnbouwsector toe te lichten:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nog enkele interessante artikels uit andere media:

https://www.landbouwleven.be/9137/article/2020-10-05/minister-crevits-oogst-laatste-wijndruiven-en-ondersteunt-professionalisering

https://dmvino.be/2020/10/06/vzw-belgische-wijnbouwers-krijgt-promotiebudget-van-overheid/

https://vilt.be/nl/nieuws/minister-crevits-wil-ook-minister-van-wijnbouw-zijn

https://www.standaard.be/cnt/dmf20201005_93867327

Inschrijving Nieuwsbrief

Belgische Wijnbouwers vzw © 2024. Alle Rechten Voorbehouden | Privacybeleid