Beste Belgische Wijn 2023: And the winners are…

Gisteren vond in hotelschool Ter Groene Poorte in Brugge al voor de negentiende keer de wedstrijd Beste Belgische Wijn plaats. Het werd een topeditie met een recordaantal inzendingen: 233 wijnen van 63 domeinen.

De wedstrijd Beste Belgische Wijn wordt georganiseerd door de Vereniging Vlaamse Sommeliers (VVS) en verloopt volgens de regels van de internationale organisatie voor Wijn en Wijnbouw (OIV). Meer dan zestig sommeliers en wijnexperts proeven en beoordelen de wijnen, terwijl medewerkers van de FOD Economie instaan voor de controle van de wijnen en de correcte organisatie.

In deze wedstrijd krijgt maximum dertig procent van de ingestuurde wijnen een medaille. In de editie van 2023 worden daardoor zeventig wijnen bekroond met bronzen medailles (20 laureaten), zilveren medailles (26 laureaten) en gouden medailles (24 laureaten).

De resultaten van de wedstrijd vind je hier. Geheel in overeenstemming met de wijnen die in België worden geproduceerd ging bijna de helft van alle medailles (en bij de gouden medailles zelfs meer dan de helft) naar mousserende wijnen. Minder vanzelfsprekend: maar liefst drie stille rosé-wijnen kregen een gouden medaille. Anderzijds werden in totaal maar drie rode wijnen beloond met een medaille, waarvan één wel een gouden medaille kreeg.

De uitreiking van de medailles vindt plaats op zondag 19 november 2023 op de stand van de vzw Belgische Wijnbouwers op Horeca Expo in Gent. Intussen feliciteren wij nu al alle laureaten, en in het bijzonder natuurlijk onze leden (samen goed voor 43 van de 70 medailles!).

Inschrijving Nieuwsbrief

Belgische Wijnbouwers vzw © 2024. Alle Rechten Voorbehouden | Privacybeleid