Belgische wijn in de kijker op ProWein

Een Belgisch paviljoen op de grootste professionele wijnbeurs ter wereld? Een jaar of tien geleden zou men daar eens goed mee gelachen hebben, maar enkele weken geleden was het wel zover. Negen Belgische domeinen – allemaal lid van de vzw Belgische Wijnbouwers – gingen de uitdaging aan en trokken naar Düsseldorf. Daar stonden ze samen op het allereerste Belgische paviljoen op ProWein, dat dit jaar plaatsvond van 15 tot 17 mei 2022.

Met deze actie wilden we twee doelen bereiken. De deelnemende domeinen wilden natuurlijk contacten liggen met potentiële buitenlandse klanten of verdelers, maar daarnaast wilden we ook duidelijk maken dat Belgische wijn wat ons betreft niet moet onderdoen voor wijn uit andere, meer gerenommeerde landen.

Onze deelname mag gerust een succes worden genoemd. We kregen heel veel bezoekers op onze stand, waarvan het ontwerp trouwens door velen als bijzonder geslaagd werd genoemd. Iedereen die binnenkwam in de hal waarin we stonden had ons meteen opgemerkt. We verkeerden overigens in mooi gezelschap: met Zwitserland recht voor ons, en met de standen van onder andere Luxemburg en Groot-Brittannië dicht in de buurt.

Veel bezoekers zetten in eerste instantie hoge ogen op toen ze het Belgische paviljoen in het vizier kregen – dat er zoiets bestaat als Belgische wijn is voor veel mensen in het buitenland (en eigenlijk ook nog in eigen land…) een complete verrassing. Dat wekte natuurlijk veel nieuwsgierigheid, en dus werd er volop geproefd. De reacties waren bijna zonder uitzondering enorm positief. De titel van de folder die we speciaal voor deze gelegenheid hadden gemaakt – Wines of Belgium: Quality and Diversity in a Cool Climate – sloeg volgens velen de nagel op de kop.

Deelnemen aan zo’n internationale beurs is allesbehalve goedkoop, en we zijn de Vlaamse overheid – en in het bijzonder Flanders Investment & Trade – bijzonder dankbaar voor de financiële steun die we hiervoor mochten ontvangen. Maar uiteraard moeten we vooral de deelnemende domeinen danken, want zonder hun durf en inzet hadden we dit uiteraard niet voor elkaar gekregen. Graag een applaus dus voor Chardonnay Meerdael, Wijndomein Aldeneyck, Wijndomein Entre-Deux-Monts, Wijnkasteel Genoels-Elderen, Wijndomein Gloire de Duras, Wijndomein Hoenshof, Wijndomein Oud Conynsbergh, Wijnkasteel Vandeurzen en Wijndomein Waes!

Staan we volgend jaar opnieuw op ProWein? Daar zijn we nu volop over aan het beraadslagen. We houden je op de hoogte! Geniet intussen van het filmpje dat we hebben gemaakt om je een idee te geven hoe het eraan toeging in Düsseldorf…

 

Inschrijving Nieuwsbrief

Belgische Wijnbouwers vzw © 2024. Alle Rechten Voorbehouden | Privacybeleid